Steeds meer mensen bezitten een smartphone of een tablet. En wat heb je aan zo’n apparaat zonder apps? Juist, helemaal niks. De geïnstalleerde apps zorgen ervoor dat de gebruiker zijn toestel kan gebruiken waarvoor hij of zij het toestel wil gebruiken. Dat kan het spelen van een spelletje zijn, foto’s maken, browsen op internet of simpelweg om telefonisch bereikbaar te zijn. Hoe dan ook, de apps maken dit mogelijk.
Jouw webshop kan ook in de vorm van een app worden geïnstalleerd op een smartphone of tablet. In dit blog laat ik je 5 redenen zien waarom jouw webshop ook een app zou moeten hebben. Ik vertel je ook 3 nadelen.
Voordelen:
1 Het grote voordeel is dat jouw webshop zich op de telefoon bevindt. Je zit dus letterlijk in de broekzak van de klant. Je klant komt daardoor (onbewust) de hele dag met jouw webshop in aanraking. Je klant hoeft dus niet steeds het adres van jouw website op te zoeken. De kans op herhaaldelijke aankopen wordt daarmee aanzienlijk vergroot.
2 Een app voor je webshop stimuleert een volgende aankoop, aangezien het veel gemakkelijker gaat. Het gebruiksgemak van een app is namelijk beter dan van een mobiele website. Alle producten, prijzen en voorraden worden gesynchroniseerd met je webshop, waardoor de app dezelfde informatie toont als de website. Wijzigingen hoeven daardoor alleen in je webshop te worden gemaakt. De betalingen gebeuren via de website, waardoor je daar alle bestellingen eenvoudig kunt volgen. De betalingen worden dus ook op één plek afgehandeld.
3 Je kunt jouw klanten direct bereiken door ze pushberichten te sturen. Een aankondiging van een nieuw product of een aanbieding komt direct bij de klant op zijn scherm. Gemiddeld wordt 90% van deze berichten gelezen. Dat percentage is dus vele malen hoger dan een bericht per email versturen via een newsletter.
4 Doordat een app is geschreven in de taal van het apparaat (Android of iOS), is deze vaak sneller dan een voor mobiel geoptimaliseerde website, die in een browser bekeken moet worden.
5 In een app kun je klanten naar hun mening vragen via surveys en zo waardevolle informatie verzamelen, waarmee je jouw dienstverlening kunt optimaliseren.
Nadelen:
1 De kosten om een app te ontwikkelen zijn hoger. Er gaat meer tijd zitten in het ontwikkelen van een app, dan voor een website. Daarom zijn de ontwikkelkosten hoger. Net als voor websites, zijn er veel bedrijven gespecialiseerd in het maken van apps. De verschillen zijn echter groot. Wij maken gebruik van gestandaardiseerde concepten, waardoor we de kosten lager kunnen houden ten opzichte van leveranciers van maatwerk-apps.
Hou ook rekening met de kosten van de App-stores, want de toegang is niet gratis. Om je app in een store op te kunnen nemen, heb je een zogeheten developer account nodig. Voor de Google Play Store betaal je eenmalig € 25 (of wij publiceren jouw app via ons account). Bij Apple betaal je voor een developer account € 99 per jaar. Een app-designer kan sinds 2018 niet meer zijn eigen account gebruiken om apps van derden aan Apple’s App Store toe te voegen.
2 Een Android toestel staat wel toe dat er apps geïnstalleerd mogen worden die niet uit Google’s Play Store afkomstig zijn. Op een iPhone of iPad kan dat niet en kun je alleen apps installeren uit de App Store van Apple. De toelatingseisen zijn bij Apple ook nog eens vele malen strenger dan bij Google.
3 Het promoten van je app is moeilijker dan het promoten van je website. Om er voor te zorgen dat je klanten jouw app gaan gebruiken, zul je de app flink moeten promoten. Dat kan door bijvoorbeeld kortingen aan te bieden op bestellingen via de app. Mensen zullen dan eerst al bekend moeten zijn met jouw shop, voordat ze jouw app gaan gebruiken.
Alles op een rijtje:
Voordelen:
1 Verhoogd klantenbinding
2 Gebruiksgemak
3 Ideaal voor direct marketing
4 Sneller dan website
5 verbeter je service via surveys
Nadelen:
1 Hogere ontwikkelkosten
2 Abonnementskosten en toelatingseisen voor App Stores
3 promoten is lastiger
Conclusie:
Een app verhoogt de loyaliteit van klanten aan jouw webshop. Daarmee is het een uitstekend stuk gereedschap voor jouw marketing. Voor herhalingsaankopen is een app dus ook prima geschikt. Wanneer de app eenmaal is geïnstalleerd gaan klanten wel vaker jouw shop bezoeken, door ze bijvoorbeeld te attenderen op nieuwe producten of aanbiedingen. Een app werkt daardoor omzet verhogend en kan zichzelf daarmee terug verdienen.