6 redenen om te adverteren op Facebook

Adverteren op internet, of erger nog, adverteren op Facebook?

Dat klinkt voor velen als geld in een bodemloze put gooien. Toch zijn er veel bedrijven die hun succes te danken hebben aan online adverteren, en in het bijzonder aan het adverteren op Facebook. Als je al eens geprobeerd hebt om te adverteren op Facebook, dan zul je gemerkt hebben dat dit geen eenvoudige klus is. Een bericht promoten lukt nog wel, maar dat levert vaak onvoldoende resultaten op.

Facebook heeft een eigen omgeving die er volledig op is gericht om jouw advertentie zo specifiek mogelijk te kunnen weergeven. Je wilt immers niet dat jouw advertentie wordt getoond aan mensen die sowieso niet geïnteresseerd zullen zijn in jouw producten of diensten. In dit blog laat ik je 6 redenen zien waarom adverteren ook voor jouw bedrijf interessant kan zijn.

1. Facebook is goedkoop

Elke reclamecampagne kost geld, maar de een is duurder dan de andere. Reclame maken kan op vele manieren. Denk aan een advertentie in een landelijk of regionaal dagblad, reclamezuilen boven de snelweg of in bushokjes. Het zijn allemaal voorbeelden van offline adverteren en de resultaten zijn daardoor zeer slecht meetbaar.
Doordat Facebook in Nederland meer dan 11 miljoen gebruikers heeft, is het daarmee de grootste verzameling van potentiële klanten. Facebook weet bovendien veel van zijn gebruikers. Leeftijd, geslacht, woonplaats, interesses, opleidingsniveau en ga zo maar door. Met die profielen hebben zij meer dan 30.000 doelgroepen gecreëerd, zeg maar profiel-groepen. Daarmee kan Facebook jouw advertentie dus tonen aan mensen die binnen een door jou gekozen profielgroep vallen. In vergelijking met de advertentie in de krant of in het bushokje, bepaal jij dus zelf wie jouw advertentie te zien krijgt. Je budget wordt dus alleen besteed aan mensen in jouw doelgroep.

 

2. Betere resultaten dan koude acquisitie

Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat marketeers zich dagelijks bezig hielden met het nabellen van mogelijke potentiële klanten. En nog steeds worden we regelmatig gebeld door vervelende verkopers die graag een afspraak met je willen maken. Wanneer je nagaat hoeveel tijd er in gaat zitten en dat de kans op succes slechts maximaal 2 à 3% bedraagt, dan is deze methode dus totaal niet efficiënt. Met een goed opgezette lead-campagne bereik je veel meer leads, zijn mensen al beter op de hoogte van jouw producten of diensten en is de ROI dus beduidend hoger.

 

3. Meten is weten

Bij online adverteren kun je precies zien hoe vaak jouw advertentie is vertoond en hoe vaak er op is geklikt. Je kunt zelfs meten wat mensen hebben gedaan. Hebben ze bijvoorbeeld iets gekocht, of een specifieke pagina bezocht. Hoe lang zijn ze op je website geweest en hoeveel pagina’s hebben ze bekeken. Dat soort informatie is relevant, want je kunt die informatie gebruiken om jouw website efficiënter te maken. Het aantal passanten van een advertentie in een bushokje is technisch gezien wel meetbaar, maar hoeveel van deze passanten hebben interesse in jouw product of dienst?
Al deze gegevens worden bijgehouden en zijn direct inzichtelijk. Zo kun je dus precies zien hoe jouw advertentie scoort in je doelgroep. Door meerdere advertenties tegelijk te laten lopen, krijg je inzichtelijk welke teksten of afbeeldingen beter werken. Zo finetune je jouw advertentie en maximaliseer je de resultaten. Hou er wel rekening mee dat een advertentie even een paar dagen de tijd moet hebben om zichzelf te bewijzen.

 

4. Heel specifiek potentiële klanten benaderen

Facebook houdt bij wie op jouw advertentie heeft geklikt. Ze vertellen je helaas niet wie het zijn, maar je kunt die groep gebruikers later wel nog eens een keer benaderen. Schijnbaar waren ze geïnteresseerd en vonden jouw advertentie dus interessant genoeg om er op te klikken. Deze groep is warm gemaakt maar had op dat moment zo zijn eigen redenen om geen gebruik te maken van jouw product of diensten. Facebook biedt je de mogelijkheid om specifiek deze groep nogmaals te benaderen.

 

5. Huidige klanten benaderen

De tijd dat mensen altijd naar dezelfde leverancier gingen is geweest. Je zult dus ook klanten die in het verleden bij je hebben gekocht opnieuw moeten interesseren voor jouw producten of diensten. Maar hoe kun je dan jouw advertentie aan jouw (ex-)klant laten zien? Facebook heeft daar wat op bedacht en heeft dat Pixel genoemd. Dat is een klein scriptje dat je op jouw website plaatst. Zonder uit te wijden in een lang technisch verhaal, dit scriptje houdt bij welke facebook-gebruiker er op jouw website komt en wat diegene daar doet. Dit scriptje heb je dus ook nodig om te meten hoe succesvol jouw advertentiecampagne is. Deze Pixel verzameld dus allerlei data waarmee jij heel doelgericht kunt gaan adverteren. Zo kun je dus een advertentie maken die is gericht op mensen die al eens iets bij je hebben gekocht.

 

6. Als ondernemer moet je wel adverteren

Facebook dankt zijn succes aan het feit dat het leuk blijft. Mensen zien liever berichten in hun tijdlijn voorbij komen van hun familie of van vrienden, en dat snapt Facebook maar al te goed. Om te voorkomen dat er te veel commercieel getinte berichten van Facebook-pagina’s in iemands tijdlijn voorbij komen, worden je berichten dus niet aan al je volgers vertoond. Slechts een paar procent van jouw volgers krijgt jouw berichten te zien. Dat klinkt raar, maar daar zit nu juist het verdienmodel van Facebook. Als jij wilt dat al jouw volgers een bericht te zien krijgen, dan dien je daar voor te betalen, oftewel adverteren. Hoeveel je ervoor moet betalen, hangt af van de concurrentie. Er is namelijk niet genoeg ruimte voor alle adverteerders en dus hanteert Facebook een veiling-systeem. De hoogste bieder krijgt daarmee de beste plek. Je bepaalt dus eigenlijk grotendeels zelf het succes van jouw advertentie. Dat lijkt misschien vreemd, maar Facebook zorgt er op die manier voor dat hun platform leuk blijft en dus nog steeds de grootste verzameling van potentiële klanten heeft.

 

Wil je meer weten over adverteren op Facebook? Neem dan contact met ons op via het contactformulier, of bel ons voor het maken van een afspraak: 06-28 403 463.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *