Waarom biedt Facebook juist nu veel kansen voor ondernemers?

Facebook wordt momenteel door veel grote bedrijven geboycot. Dat biedt kansen voor u als ondernemer. Hoe dat werkt en waarom u juist nu gebruik zou moeten maken van het platform leg ik uit in dit blog.

Bedrijven als The North Face, Honda, Starbucks, Coca-Cola en Unilever boycotten het populaire platform. Sterker nog, de lijst van bedrijven die tijdelijk stoppen met adverteren op Facebook en Facebook-dochter Instagram blijft groeien. Inmiddels hebben al meer dan 750 grote adverteerders zich aangesloten bij de boycot.

Aanleiding is de campagne #StopHateForProfit, opgezet door Amerikaanse burgerrechtenbewegingen. Zij riepen halverwege juni bedrijven op om in de maand juli niet te adverteren op Facebook en Instagram en de platforms te boycotten. De kritiek op Facebook bestond al langer, maar kreeg na de gewelddadige dood van George Floyd en de protesten daarna tegen racisme en politiegeweld een nieuwe impuls. Met de boycot hopen actievoerders verandering van beleid af te dwingen door Facebook in het hart te raken: bij de advertentie-inkomsten.

Facebook is natuurlijk niet alleen maar afhankelijk van deze grote bedrijven, maar de aandelenkoers is er wel flink door gezakt en er sluiten zich nog steeds bedrijven aan bij de boycot.

 

Toch levert deze boycot ook kansen op, met name voor kleinere ondernemers. Maar waarom?

Het advertentiemodel van Facebook is vergelijkbaar met een veiling. Om dat principe te begrijpen, kun je de tijdlijn van Facebook en Instagram het beste vergelijken met het krantje van de lokale voetbalvereniging. Hierin is ruimte om te adverteren, maar die ruimte is beperkt. De hoogste bieder krijgt dan de beste plekken en komt in het krantje.

Doordat de hoogste bieders nu dankzij de boycot geen geld meer uitgeven aan advertenties op Facebook komt er dus ruimte vrij voor mensen met een kleiner budget. Dat betekent dat je dus voor minder geld nu wel de mensen kunt bereiken, terwijl je normaal gesproken werd overboden door de ‘big spenders’. En dat biedt natuurlijk mogelijkheden voor jou als ondernemer. Overigens is de tijdlijn van Facebook niet de enige die wordt geboycot, dit geldt ook voor de advertenties op Instagram, Messenger en andere netwerken die gekoppeld zijn aan het bedrijf.

Maar, pas op! Druk nu niet meteen op de knop ‘bericht promoten’, want daarmee bereik je niet het doel dat je voor ogen hebt. Zorg dat je begint met het maken van een doelgerichte advertentiecampagne. Stel jezelf eerst de vraag wat het doel is van je campagne? Elk doel heeft namelijk zijn eigen doordachte strategie.

Heb je hulp nodig? Wij nemen graag jouw advertentiecampagne op ons. Neem vandaag nog contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *